ΤΟ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΒΟΤΑΝΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΣ

Ο ΙΟΥΛΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΑΛΩΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΤΑΡΙΩΝ ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΛΕΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΩΝΑΡΗΣ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΣ ΚΑΙ ΩΣ ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΑΥΤΟ ΜΑΖΕΥΑΝ ΟΙ ΣΥΧΓΧ

ΩΡΙΑΝΟΙ ΜΑΣ ΤΟ ΤΣΑΙ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΕΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΡΙΛΟ

Η Αρμενιά, ο Ορίλος, ο Αγιος Κωνσταντίνος, το Λύρκειον Όρος και το Αρτεμίσιο αποτελούν έναν απέραντο κήπο με πάρα πολλά βότανα (αρωματικά και θεραπευτικά). Όπως είναι γνωστό οι αρχαίοι όλα τα φάρμακα τα έφτιαχναν από διάφDSC00692-Copy.jpgορα βότανα που μάζευαν από τη φύση την κατάλληλη εποχή. Αυτό γίνεται και σήμερα για αρκετά φάρμακα. Την περιοχή μας έχουν επισκεφθεί κατά καιρούς αρκετοί βοτανολόγοι για να μαζέψουν διάφορα βότανα.

Τα κυριότερα γνωστά βότανα στο χωριό μας ήσαν τα παρακάτω.
1) Το μανόγαλο. Υπάρχει στην περιοχή της Αρμενιάς. Το έβραζαν οι λεχώνες και έπιναν το ζουμί του για να έχουν αρκετό γάλα για το μωρό τους ( τα παλιά χρόνια δεν υπήρχαν γάλατα στην αγορά και η μάνα ήταν υποχρεωμένη να θρέψει το παιδί της με το δικό της γάλα ).
2) Το άτεκνο. Το έπαιρναν όσες γυναίκες είχαν πολλά παιδιά για να μην κάνουν άλλα.
3) Το σερνικοβότανο. Ήταν ένα βότανο που το μάζευαν το μήνα Μάιο περίπου και το έβραζαν, έπιναν το ζουμί του, για να γεννήσουν αρσενικά παιδιά. Τα κορίτσια ήσαν κάπως ανεπιθύμητα, γιατί ήταν δύσκολο να τα παντρέψουν αφού έπρεπε να έχουν προίκα.
4) Ο αμάραντος. Ήταν ένα βότανο που φύτρωνε στα βράχια και όταν το μάζευαν δεν ξεραινόταν ποτέ και αυτό έκανε για διάφορες ασθένειες.
5) Το σκουλικόχορτο. Καταπολεμούσε τα διάφορα σκουλήκια από τα ζώα.
6) Το αγριάγκαθο. Πολύ αποτελεσματικό για την ουρολοίμωξη.
7) Η αγριάδα. Την πίνανε για τα νεφρά και το ζάκχαρο.
8) Το χαμομήλι. Το χαμομήλι είναι αρωματικό αλλά και θεραπευτικό βότανο. Το βράζανε και το ζουμί του το έβαζαν στο πρόσωπό τους οι γυναίκες για να έχουν καλή επιδερμίδα, αλλά και σήμερα ακόμα είναι πολύ θεραπευτικό για το κρύο, στομαχικές ανωμαλίες, δυσκοιλιότητα, για το λαιμό και για πολλές άλλες ανωμαλίες του οργανισμού.
9) Το φασκόμηλο. Ήταν και αυτό θεραπευτικό βότανο πολυετές και αποτελεσματικό για διάφορες ασθένειες των εντέρων κλπ.
10) Η ντεντελίνα. Είναι αρωματικό φυτό με έντονο άρωμα και το χρησιμοποιούσαν για να αρωματίζουν τους χώρους του σπιτιού.
11) Τα κουκουμάκια. Είναι άγριος μάραθος πολύ αρωματικός τον οποίο έβαζαν στο γιούκο για να μην τρώει ο σκόρος τα ρούχα.
Υπήρχαν και υπάρχουν ακόμα πολλές δεκάδες βοτάνων, που δεν τα γνωρίζουμε όλα, αλλά εκείνο που μέχρι σήμερα υπάρχει σε μεγάλες ποσότητες είναι το τσάι του βουνού.
Το τσάι του βουνού είναι ένας πολυετής θάμνος που πολλαπλασιάζεται με τις ρίζες του αλλά και με σπόρους. Κάνει κλωνάρια ύψους περίπου 30 – 40 εκ. Πολλά μαζί τα οποία από τη ρίζα μέχρι την κορυφή έχουν λουλούδια αρωματικά. Η Αρμενιά από την πλευρά του Ορίλου είναι γεμάτη. Ωριμάζει κατά το τέλος του Ιουνίου και αρχές Ιουλίου ( θεριστής – αλωνάρης ).
Την εποχή αυτή ορισμένοι πατριώτες μας μάζευαν αρκετό τσάι και το πούλαγαν. Επειδή μερικοί πήγαιναν γρηγορότερα και μάζευαν τσάι πρόωρα με αποτέλεσμα να μην είναι κατάλληλο για ρόφημα, αλλά και να χάνει από το βάρος του, η Κοινότητα με απόφασή της, όριζε ημερομηνία συλλογής του.
Την ημερομηνία αυτή, από το βράδυ της προηγούμενης, όλοι όσοι ασχολούνται με την συλλογή, με τα ζώα τους πήγαιναν και διανυκτέρευαν στη λάκκα της κορομπιλιάς και το πρωί ανέβαιναν στο βουνό με σακούλες κλπ. Επειδή δεν ανέβαιναν ζώα, τα σακιά τα κουβαλούσαν στον ώμο τους. Μάζευαν μεγάλες ποσότητες. Όταν τέλειωναν το μάζεμα, με τα ζώα τους το μετέφεραν στο χωριό, το άπλωναν να ξεραθεί, όχι στον ήλιο, και αφού διαπίστωναν ότι ξεράθηκε το έκαναν ματσάκια που τα έδεναν με βούτιμο ( ένα φυτό που ευδοκιμούσε μέσα στα ποτάμια ).
Οι έμποροι το αγόραζαν με την οκά και αυτοί με τη σειρά τους το διοχέτευαν στην αγορά. Η πώληση από τους εμπόρους έφτανε σε όλη την Ελλάδα. Έμποροι τσαγιού ήσαν οι αδελφοί Τριαντάφυλλοι από το Κακούρι, ένας από το Πικέρνι, και από το χωριό μας ο Τρύφωνας Πανόπουλος.
Το τσάι είναι μοναδικό ρόφημα, πρωινό και βραδινό, μαλακώνει τα πάντα και περνάς την την ημέρα σου χωρίς προβλήματα, αλλά και το βράδυ αναπαύεσαι πολύ ωραία. Χρησιμοποιείται για αντιμετώπιση πολλών ασθενειών, κυρίως για τα μικρά παιδιά. Πολλοί άνθρωποι το έχουν ως καθημερινό πρωινό ρόφημα συνοδευόμενο με φρυγανιές ή ψωμί. Στην εποχή της ανθοφορίας είναι το καλύτερο λουλούδι για τα μελίσσια, βγάζουν από το τσάι το καλύτερο μέλι.
Γενικά είναι μοναδικό στο είδος του και το καλύτερο από όλα τα τσάγια της Ελλάδας. Έχει μια μοναδικότητα στο άρωμα αλλά και στη γεύση.
Τα τελευταία χρόνια με πρωτοβουλία του Συλλόγου Παλαιοπυργιωτών Αττικής οργανώθηκαν αναβάσεις στην Αρμενιά, τον Ορίλο και τον Αγιο Κωνσταντιίνο, στις οποίες έλαβαν μέρος αρκετοί νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι, χάριν αναψυχής αλλά και για να μαζέψουν τσάι για το σπίτι τους.
Στην ενότητα « ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ » της ιστοσελίδας μας θα βρείτε πολλές φωτογραφίες από τις παραπάνω αναβάσεις προερχόμενες από το προσωπικό μου αρχείο.