Your browser is not supported for the Live Clock Timer, please visit the Support Center for support.

Νεώτερα Χρόνια

Κοίμηση της Θεοτόκου

Οι πόλεμοι όμως και οι αγώνες δεν σταμάτησαν με την απελευθέρωση του ‘Έθνους το 1821. Αρκετές Ελληνικές περιοχές βρίσκονταν ακόμη κάτω από την Οθωμανική σκλαβιά. Νέος κύκλος αγώνων και αίματος άνοιξε το 1912 για να κλείσει το 1922 με την ατυχή κατάληξη της Μικρασιατικής Εκστρατείας.
Η επόμενη γενιά των Παλαιοπυργιωτών κλήθηκε να αποδείξει ότι ήταν άξιοι απόγονοι των αγωνιστών του 1821. Αρκετοί νέοι του χωριού μας κλήθηκαν να υπηρετήσουν τον Ελληνικό Στρατό. Όπως διηγούνται σήμερα αρκετοί συγχωριανοί μας, την παραμονή της αναχώρησης για το μέτωπο, έγινε στο χωριό ολονύκτιο γλέντι με τη συμμετοχή όλων των επιστρατευμένων, των συγγενών και των φίλων τους.

Η μοίρα όμως δεν στάθηκε ευνοϊκή για μερικούς από αυτούς. Στα πεδία των μαχών τους περίμενε ο θάνατος. Τους αναφέρουμε εδώ ονομαστικά με τη σειρά που αναγράφονται στο Ηρώο του χωριού και παραθέτουμε τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από τους καταλόγους των νεκρών των πολέμων 1912-1922, που τηρούνται στη Διεύθυνση της Ιστορίας Στρατού, και τις διηγήσεις των συγχωριανών μας.

1. ΑΘ.ΣΤΑΥΡ.ΚΑΙΚΑΣ
2. ΜΙΧ.ΧΑΡ.ΔΡΑΒΙΛΑΣ Υπηρετούσε ως απλός στρατιώτης και φονεύθηκε στις 15 Μαρτίου 1921.
3. ΤΡΥΦΩΝ ΒΑΣ. ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗΣ Υπηρετούσε ως απλός στρατιώτης. Φονεύθηκε στις 18 Αυγούστου 1921 στο Κιρεζ-ολγού- Ντάγ.
4. ΑΘ.ΝΙΚ. ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΚΗΣ Υπηρετούσε ως απλός στρατιώτης. Φονεύθηκε στις 28 Μαρτίου 1921 στο Τουλού Μπουνάρ.
5. ΒΑΣ.ΓΕΩΡΓ. ΚΩΤΣΙΟΥ
6. ΟΡΧΟΜ. ΤΡΥΦ. ΚΟΛΛΙΑΣ Υπηρετούσε ως απλός στρατιώτης Φονεύθηκε στις 15 Μαρτίου 1921.
7. ΦΩΤ.ΔΗΜ. ΤΣΑΡΔΟΥΝΗΣ Υπηρετούσε ως απλός στρατιώτης. Φονεύθηκε στις 25 Αυγούστου 1921 στο Καλέ-Γκρότο
8. ΠΑΥΛΟΣ ΣΩΤ. ΓΕΩΡΓΟΥ
9. ΔΗΜ.ΓΕΩΡ. ΦΙΛΗΣ Υπηρετούσε ως απλός στρατιώτης και στα επίσημα αρχεία φέρεται εξαφανισμένος.
10.ΤΡΥΦΩΝ ΓΕΩΡΓ.ΧΑΤΖΗΣ Υπηρετούσε ως απλός στρατιώτης. Απεβίωσε στις 15 Σεπτεμβρίου 1921 σε Μ. Εκπαιδεύσεως.

Μεσολάβησαν λίγα χρόνια σχετικής ηρεμίας μέχρι που ξέσπασε ο φοβερός Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, που για τη Πατρίδα μας τον ακολούθησε η τετράχρονη γερμανική κατοχή και ο αδελφοκτόνος εμφύλιος πόλεμος των ετών 1946-1949. Οι νέοι της επόμενης γενιάς κλήθηκαν να συνεχίσουν το έργο των προηγούμενων συμπατριωτών μας. Δεκάδες νέοι του χωριού μας βρέθηκαν στις πρώτες γραμμές του Αλβανικού Μετώπου. Αρκετοί δεν γύρισαν πίσω. Η Αλβανική γη τους κράτησε για πάντα κοντά της και η Ιστορία άνοιξε μια νέα σελίδα για να καταγράψει τα κατορθώματά τους.
Ανατρέχουμε και πάλι στα αρχεία της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού και πληροφορούμαστε από τους καταλόγους των νεκρών του Ελληνοϊταλικού πολέμου ότι:

Ο πρώτος Παλαιοπυργιώτης που έπεσε νεκρός στο Αλβανικό Μέτωπο ήταν ο ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝ. ΦΙΛΗΣ. Υπηρετούσε ως απλός στρατιώτης στο 32ο Σύνταγμα Πεζικού. Γεννημένος το 1912.Σκοτώθηκε στις 17 Νοεμβρίου 1940 δυτικά της Κρυσταλλοπηγής που βρίσκεται νότια της Φλώρινας λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σημερινά σύνορα με την Αλβανία.
Δεύτερος στον κατάλογο των νεκρών είναι ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΘΕΟΦ. ΚΟΥΖΟΥΛΑΣ. Υπηρετούσε στρατιώτης στο 28ο Σύνταγμα Πεζικού. Γεννημένος το 1918. Σύμφωνα με τα επίσημα στρατιωτικά αρχεία θεωρείται εξαφανισμένος από 30 Δεκεμβρίου 1940 στο ύψωμα 1292 στην περιοχή Κλεισούρας της Αλβανίας.
Ο δεκανέας ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Χ Ρ. ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ είναι ο τρίτος κατά χρονολογική σειρά νεκρός του Αλβανικού Μετώπου. Υπηρετούσε στο 28ο Σύνταγμα Πεζικού, γεννημένος το 1908. Σκοτώθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1940 στη Κλεισούρα της Αλβανίας.
Ο στρατιώτης ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ είναι ο τέταρτος κατά σειρά νεκρός συμπατριώτης μας του Αλβανικού Μετώπου. Γεννημένος το 1918 υπηρετούσε στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού. Σκοτώθηκε στις12 Ιανουαρίου 1941 στο ύψωμα Ρεντίνης εντός της Αλβανικής περιοχής.
Πέμπτος στο κατάλογο των νεκρών της Δεύθυνσης Ιστορίας Στρατού είναι ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΒΑΣ. ΝΤΟ ΣΟΥΝΗΣ. Υπηρετούσε ως στρατιώτης στο 34ο Σύνταγμα Πεζικού, γεννημένος το 1913. Σκοτώθηκε στις 20 Φεβρουαρίου 1941 στη Πέστα.
Τελευταίος νεκρός του πολέμου 1940-1941 είναι ο ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΒΑΣ. ΡΗΓΑΣ. Είχε γεννηθεί το 1911 και υπηρετούσε στρατιώτης στο 32ο Σύνταγμα Πεζικού. Σκοτώθηκε στις 8 Απριλίου 1941 στο ύψωμα 1370.
Τέλος κατά την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έπεσε και ο συμπατριώτης μας ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ που υπηρετούσε στις Αμερικανικές ‘Ένοπλες Δυνάμεις.
Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής συνελήφθηκαν σε διάφορα μπλόκα και εκτελέστηκαν δύο συγχωριανοί μας. Ο ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ Α Ρ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ και ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΑΣ. ΣΙΑΝΝΗΣ και εκτελέστηκε μετά από απόφαση Στρατοδικείου και ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΕΩΡΓ. ΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ.

Τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο και τη γερμανική κατοχή ακολούθησε ο αδελφοκτόνος εμφύλιος πόλεμος. Κι’ αυτός είχε τα θύματά του από το χωριό μας.

Από τη πλευρά του Εθνικού στρατού καταγράφονται οι:

1) ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΩΝ ΚΩΤΣΙΟΥ
Γεννήθηκε το 1924 και υπηρετούσε ως στρατιώτης στο 523 Τ. Π . Πέθανε στις 19 Αυγούστου 1948 στο 224ο Ορει-νό Χειρουργείο Εκστρατείας από πολεμικά τραύματα.
2) ΧΡΗΣΤΟΣ ΕΥΘ. ΓΕΩΡΓΟΥ
Γεννήθηκε το 1920 και υπηρετούσε ως στρατιώτης στο 529 Τ. Π. Σκοτώθηκε στις 25 Ιουλίου 1947 κατά τη διάρκεια της μάχης των Γρεβενών στη περιοχή των υψωμάτων Κισλά- Βαροσίου.
3) ΒΛΑΣΗΣ ΗΛΙΑ ΚΟΛΛΙΑΣ
Γεννήθηκε το 1925 και υπηρετούσε ως στρατιώτης στο 528 Τ. Π. Σκοτώθηκε στις 24 Ιουλίου 1949 στο ύψωμα Μπογιάνα Στράτσιανης Κόνιτσας.
4) ΤΡΥΦΩΝ ΛΑΜ. ΠΑΠΑΓΙΩΡΓΑΣ
Γεννήθηκε το 1926 και υπηρετούσε ως στρατιώτης στο 584 Τ. Π. Σκοτώθηκε στις 26 Ιουλίου 1948 στον Κλέφτη Κόνιτσας.
5) ΠΑΝ. ΧΡ.ΤΖΩΡΤΖΗΣ
Γεννήθηκε το 1922 και υπηρετούσε ως απλός στρατιώτης στο 612 Τ. Π. Σκοτώθηκε στις 29 Αυγούστου 1949 -ανήμερα του πανηγυριού- στο ύψωμα Επταχωρίου από έκρηξη χειροβομβίδας

Από την πλευρά του ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού στρατού καταγράφονται οι:

1) ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΡ. ΚΩΤΣΙΟΥ
Υπηρετούσε στον τρίτο Λόχο του 6ου Συντάγματος Κορινθίας του ΕΛΛΑΣ. Στη μάχη της Στυμφαλίας κατά των Γερμανών, στις 1 εως 6 Ιουλίου 1944, τραυματίστηκε και παρέμεινε για έξη μέρες νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο. Αργότερα εμφανίζεται να συμμετέχει στα Δεκεμβριανά φονευθείς στην περιοχή Αμπελοκήπων.
2) ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΩΝ ΜΠΡΙΤΣΑΣ
Στα Δεκεμβριανά συνελήφθη από τους ‘’γγλους και εξορίστηκε στην Ελ-Τάμπα της Λιβύης. Παρέμεινε στο αγγλικό στρατόπεδο για έξη μήνες και μετά επέστρεψε στην Ελλάδα. ‘Έλαβε μέρος στο εμφύλιο οπότε και σκοτώθηκε.

Κλείσιμο