Με δοξολογία στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του εφημερίου μας Παναγιώτου Πολυχρονόπουλου και βοηθούμενου υπό του ιεροψάλτου Βασιλείου Ξηρογιαννη και κατάθεσης στεφάνων στο Ηρώο και με την παρουσία αρκετών συμπατριωτών μας, εορτάστηκε στο χωριό μας η επέτειος της 28 Οκτωβρίου 1940.

Στα πλαίσια του εορτασμού και με πρωτοβουλία των Παλαιοπυργιώτικων Συλλόγων τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως της ψυχής των συμπατριωτών μας που έπεσαν ηρωικώς μαχόμενοι στα διάφορα πολεμικά πεδία κατά τον Ελληνοίταλικό  πόλεμο 1940-1941 καθώς και των εκτελεσθέντων υπό των Γερμανών κατά την Κατοχή.

Με το τέλος της επιμνημόσυνης δέησης ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παλαιοπυργιωτών Αττικής Ευάγγελος Φίλης σε σύντομη ομιλία του αναφέρθηκε στους συμπατριώτες μας που δεν επέστρεψαν από το πολεμικά μέτωπα και σύμφωνα με τα στρατιωτικά αρχεία και ανάλογα με τον χρόνο που έπεσαν καταγράφονται οι παρακάτω:

 

Ε Υ Α Γ Γ Ε Λ Ο Σ  Κ Ω Ν.  Φ Ι Λ Η Σ

Στρατιώτης στο 32ο Σύνταγμα Πεζικού, 28 ετών. Έπεσε μαχόμενος στις 17 Νοεμβρίου 1940 σε μάχη κοντά στο Αλβανικό χωριό Τσιμπάνι.

Τιμήθηκε με πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως

Β Α Σ Ι Λ Ε Ι Ο Σ  Θ Ε Ο Φ.  Κ Ο Υ Ζ Ο Υ Λ Α Σ

Στρατιώτης στο 28ο Σύνταγμα Πεζικού, 22 ετών. Έπεσε μαχόμενος στις 30  Δεκεμβρίου 1940 στο ύψωμα 1292 στην περιοχή  Κλεισούρας της Αλβανίας

Β Α Σ Ι Λ Ε Ι Ο Σ  Χ Ρ.  Α Ρ Γ Υ Ρ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ

Δεκανέας στο 28ο Σύνταγμα Πεζικού, 32 ετών. Έπεσε μαχόμενος στις 31 Δεκεμβρίου 1940 στο ύψωμα 1292 στην περιοχή  Κλεισούρας της Αλβανίας. Τιμήθηκε με πολεμικό Σταυρό Γ΄ Τάξεως

Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Ο Σ  Κ Ω Ν / Ν Ο Υ  Π Α Π Α Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Ο Υ

Στρατιώτης στο 5ο Σύνταγμα Πεζικού, 22 ετών. Έπεσε μαχόμενος στις 12  Ιανουαρίου 1941 στο ύψωμα Ρεντίνης εντός της Αλβανικής περιοχής.

Τιμήθηκε με Αργυρό Αριστείο Ανδρείας

Χ Ρ Η Σ Τ Ο Σ  Β Α Σ.  Ν Τ Ο Σ Ο Υ Ν Η Σ

Στρατιώτης στο 34ο Σύνταγμα Πεζικού, 27 ετών. Έπεσε μαχόμενος στις 20 Φεβρουαρίου 1941 στην Πέστανη εντός της Αλβανικής περιοχής

Τιμήθηκε με Αργυρό Αριστείο Ανδρείας

Θ Ε Ο Φ Α Ν Η Σ  Β Α Σ.  Ρ Η Γ ΑΣ

Στρατιώτης στο 32ο Σύνταγμα Πεζικού, 29 ετών. Έπεσε μαχόμενος στις 8 Απριλίου 1941 στο ύψωμα 1370

Γ Ε Ω Ρ Γ Ι Ο Σ  Β Α Σ.  Ν Ι Κ Ο Λ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ

Υπηρετούσε στις Αμερικανικές ‘Ενοπλες Δυνάμεις

Β Α Σ Ι Λ Ε Ι Ο Σ  Α Ρ.  Π Α Ν Α Γ Ι Ω Τ Ο Π Ο Υ Λ Ο Σ

Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατά την κατοχή

Δ Η Μ Η Τ Ρ Ι Ο Σ  Β Α Σ.  Σ Ι Α Ν Ν ΗΣ

Εκτελέστηκε από τους Γερμανούς κατά την κατοχή

 

Στη συνέχεια οι παραβρεθέντες στην εκδήλωση μετέβησαν στο Ηρώον του χωριού όπου έγινε κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της  Τοπικής Κοινότητας Παλαιοπύργου  Αθανάσιο Σιάννη και την Νικολέτα Κουτσουράκη εκ μέρους των απανταχού Παλαιοπυργιωτών.

Η εκδήλωση τελείωσε με παροχή αναψυκτικών, καφέδων και γλυκισμάτων από τον Σύλλογο Παλαιοπυργιωτών Αττικής στην καφετέρια « ΟΙ ΠΑΛΚΕΣ ΤΟΥ ΡΗΓΑ ».

( Περισσότερες φωτογραφίες στην σελίδα “ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ” )